Het laatste nieuws uit de Dordogne

2024

Maart 2024

Eindelijk is de lente in aantocht! Wát een prachtig jaargetijde is het toch! Elke keer verbazen we ons weer over de explosiviteit van de natuur. De knoppen in de fruitbomen zie je met de dag groeien en een aantal staan al in bloei, nu maar hopen dat we niet een late vorstperiode krijgen zoals een paar jaar geleden...Rondom de wijngaarden van Bergerac staat het koolzaad vol in bloei en de sleedoorn in onze tuin is prachtig wit van de bloemetjes. De kraanvogels hebben zich ook alweer gemeld voor de terugweg naar het noorden, ook dit blijft elk jaar weer een spektakel als ze massaal overvliegen. De schaapjes van de buurman lopen ook weer rondom ons huis en voor het eerst dit jaar lopen er Limousin koeien aan de overkant in het gras.

In deze periode is weer heerlijk om in de tuin te werken, want als de zon maar even doorbreekt warmt het heel snel op. De vorig jaar gezaaide papavers langs ons muurtje aan de voorkant van ons huis staan al behoorlijk hoog en het belooft een waar spektakel te worden straks.

De winter is op een paar keer lichte nachtvorst na niet echt heel koud geweest, maar wel extreem nat. De waterstand in de rivieren de Dordogne en de Vézère is nog behoorlijk hoog en het kleine stroompje voor onze deur, de Couze, stroomt behoorlijk.  's Zomers staat deze bijna droog. Ook de bron die onder ons huis doorloopt staat vol met water. Leuk om te zien dat de mini vuursalamanders ook weer in de bron zitten.

Ook dit jaar is er op ons terrein met een hondje naar zwarte truffels gezocht, omdat het een vrij droge zomer was, was de opbrengst wat mager. We hadden vier truffels in totaal. Ook de oogst in de rest van de Dordogne viel wat tegen. Dat is nu eenmaal de natuur...

Het verhuurseizoen is weer van start gegaan. We hopen op een mooie zomer met leuke gasten! Oude bekenden die terugkomen omdat het hier zo mooi is, maar ook nieuwe gezichten die de Dordogne gaan ontdekken. Wij hebben er in ieder geval zin in!


December 

De laatste dag van het jaar... Tijd om kort terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat was het fijn om zoveel oudgasten terug te zien! Maar ook nieuwe gasten hebben genoten van ons heerlijke plekje in de Dordogne. Zoveel ontmoetingen, zoveel verhalen, veel goede gesprekken, veel gelachen, heerlijk met elkaar gegeten en gedronken. We willen jullie allemaal bedanken voor weer een mooi seizoen! Hopelijk gaan we elkaar weer ontmoeten. Misschien volgend jaar, misschien een andere keer.

We wensen iedereen een mooie jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2024!

November 2023

Het is alweer november. Wat vliegt de tijd toch. Ons verhuurseizoen zit er nu op, maar omdat we het hele jaar open zijn, zijn gasten uiteraard nog van harte welkom in november of december! Ook in de herfst en de winter is er zoveel moois te zien in de Dordogne, zoals het veranderen van de natuur. De verkleuring van de wijngaarden is altijd spectaculair om te zien. De traditionele weekmarkten zijn er  het gehele jaar en zijn altijd een feestje om te bezoeken. In deze periode zijn de toeristen veelal verdwenen en zijn de markten wat rustiger, zoals in Issigeac, Saint-Cyprien en Belvès. In November zijn er bovendien ook leuke pompoenmarkten. In de bossen rondom ons huis zijn diverse eetbare paddenstoelen te vinden zoals de Cèpe (eekhoorntjesbrood) en Girolles (cantharellen). Het leuke is dat als je hier in Frankrijk paddenstoelen hebt geplukt en je niet zeker weet of ze wel eetbaar/giftig zijn, je ze kan laten beoordelen bij de apotheek. 

Op 1 november wordt in Frankrijk La Toussaint 'gevierd'. Het is een van oorsprong katholieke feestdag waarop de heiligen geëerd worden (tous saints = Allerheiligen). De dag erna, 2 november, is het 'fête des morts'. Dan worden alle doden herdacht. Maar vanwege praktische redenen (1 november is een feestdag) gaan de mensen vaak al op 'Toussaint' naar de begraafplaats. Rond deze tijd kunt u overal bolchrysanten kopen. Deze worden in Frankrijk bij de graven gezet. Denk dus niet dat dit een leuk geschenkje is als u bij Fransen op visite gaat! Het wordt waarschijnlijk niet zo gewaardeerd.

We zijn gewoon open met kerst én oud- en nieuw. Het is hier dan nog lekker rustig in die periode dus geen vuurwerk in de weken ervoor, erna en op oudejaarsdag zelf. Wilt u het vuurwerk ontlopen of uw hond(en) rust gunnen? U bent van harte welkom! De gîte is voorzien van een pelletkachel, dus onze gasten zitten er tijdens de koudere maanden warmpjes bij!

Er zijn al aardig wat reserveringen voor volgend jaar, dus mocht je zin hebben in een verblijf in onze gîte, reserveer dan op tijd om teleurstelling te voorkomen. Ondanks de flinke prijsstijgingen van elektriciteit, gas, water en boodschappen hebben we besloten om de prijzen voor volgend jaar gelijk te houden aan de prijzen van dit jaar. 

Wie weet tot volgend jaar!

Juli 2023

November alweer wat vliegt de tijd toch! Het verhuurseizoen zit er voor ons in principe op maar omdat we het hele jaar door open zijn zijn gasten natuurlijk nog van harte welkom. De Dordogne is het hele jaar jaar prachtig om te bezoeken, natuurlijk doe je dan andere dingen dan in de zomer.  Maar zeker de herfst is prachtig om door de bossen te wandelen en de veranderingen in de natuur te ervaren. Een aantal vaste markten zijn er ook gewoon in de winter zoals die van Issigeac en St.Cyprien.

We kunnen weer terugkijken op een mooi seizoen waarbij het heel lang prachtig weer is geweest.


Juni 2023

Het is al aardig zomer aan het worden in de Dordogne. Het is afwisselend zonnig, warm en nat. De gde natuur doet erg zijn best! Het graan is al bijna klaar om geoogst te worden, de boeren hebben de graslanden gemaaid voor het hooi voor hun veestapel en de zonnebloemen schieten de grond uit. Wij maaien ons gras minimaal 1x per week. Je hoort het haast groeien! De mooie klaprozen en papavers zijn "op z'n retour" maar worden ingeruild voor prachtige hortensia's (Annabellen). Gelukkig hebben we dit jaar geen late vorst gehad dus de fruitbomen hangen vol met o.a. pruimen en de druiven groeien goed. 

We waren laatst weer bij ons favoriete wijnhuis Chateau Les Brandeaux en de eigenaar vertelde dat het in deze tijd hard werken is voor ze vanwege het weer (zon/warm/regen). Schimmel ligt behoorlijk op de loer vanwege de hoge luchtvochtigheid en ze moeten alle zeilen bijzetten om de groei van deze schimmel binnen de perken te houden. Tevens vertelde hij dat de oogst vorig jaar qua hoeveelheid wat tegen viel maar dat de kwaliteit hoog ligt. Dat laatste horen we natuurlijk graag! We gaan er regelmatig met onze gasten een proeverij doen met een rondleiding op het bedrijf.

In deze periode begint men weer met het organiseren van de Marchés Gourmandes, de gezellige avondmarkten waar je aan lange tafels zit en bij diverse stands eten en drinken kunt kopen. Ook zijn er vanaf juni elke week wel een paar brocantemarkten. We bezoeken ze graag, al is het alleen al voor de gezelligheid en de sfeer. Maar af en toe scoren we ook iets leuks natuurlijk! Dit is ook de tijd van de rondritten van oldtimers en oude motoren, maar ook van uiterst kostbare sportwagens. Onze gîte ligt steevast op de route en als het goed weer is, zie je ze vlakbij langskomen.

We blijven ook (voor ons) nieuwe restaurants uitproberen. We hebben een mooi restaurant bezocht waarvan we al heel vaak hebben gezegd dat we daar eens een keertje moesten gaan eten. Het ligt in Issigeac, waar we zo af en toe eens naar de zondagmarkt gaan (de mooiste vinden wij) en het heet restaurant L'Atelier het is een wat duurder restaurant voor hier, maar de prijs/kwaliteitverhouding klopt prima en het heeft een heerlijke ambiance in de sfeervolle binnentuin.

Veel van onze gasten kennen inmiddels onze "omrijbakker" Jordery in Monplaisant, daar is nu ook een "omrij-aardbeienproducent" bijgekomen. Tussen Limeuil  ( dit plaatsje op zich is al de moeite waard om te bezoeken) en Ales-sur-Dordogne is deze aardbeienboer te vinden. Hij heeft bij zijn boerderij een koelvitrine gemaakt waar je verse aardbeien en jam uit "de muur" kan halen. En je kan gewoon met je creditcard of pinpas betalen. De smaak van deze verschillende rassen aardbeien hebben nog echt de bekende heerlijke aarbeiensmaak. Kortom.... het omrijden waard!


                                                                                          April 2023

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur en het is volop lente! Onze fruitbomen staan al in volle bloei zoals de mirabel, de sleedoorn, de appel, de peer, de pruim en de abrikoos. De knopjes in de wijnstokken laten zich ook al voorzichtig zien. Hopelijk hebben dit jaar geen last van een late vorst zoals de twee jaren hiervoor waardoor we helaas geen fruit kregen aan onze bomen. We hebben onlangs eindelijk ook WiFi in de gîte aangelegd, dit kon niet eerder omdat we een zeer slechte ontvangst hadden. Maar inmiddels staat er een nieuwe zendmast in Bouillac waardoor het 4G signaal sterk verbeterd is. Goed nieuws dus! Het talud bij het zwembad was lastig te onderhouden en is inmiddels voorzien van anti-worteldoek en planten. Als deze straks volgroeid zijn zal dat een prachtig gezicht zijn. Er komen ook nog twee relaxstoelen te staan in het grasveld naast het terras van het zwembad.
In heel Frankrijk is men bezig om de straten te voorzien van een naam, zo ook dus hier in Bouillac. De straat waar we wonen en waar de gîte gevestigd is, is "Route de Belvès" geworden en we hebben ook een heus huisnummer gekregen: 657. Lijkt wat vreemd met zo weinig huizen in ons gehuchtje, maar het getal staat voor  het aantal meters vanaf waar de weg begint. Het huisnummer moest persoonlijk op het gemeentehuis gehaald worden. 
In Monpazier zijn er vorige maand opnames gemaakt voor een film dat zich afspeelt in de Middeleeuwen. Het hele centrale plein was volledig omgetoverd tot een Middeleeuws plein. Nu is daar niet zo veel voor nodig in zo'n prachtig middeleeuws dorp... Het hele plein werd voorzien van een dikke laag aarde en er werden winkeltjes gebouwd , balkonnetjes aangeplakt, etc. Het was  zo mooi om te zien! We zijn twee keer bij de opnames gaan kijken en wat is dat fascinerend om te zien! Je waande je echt in een andere eeuw. Alle figuranten waren prachtig aangekleed. Na de opnames werd het hele decor weer afgebroken en verhuisde het 'circus' naar een andere Middeleeuwse stad in de buurt. De film heet 'Les Chèvres"en hij komt januari 2024 uit.


Zoals vele gasten al weten komen graag bij onze "omrijbakker" Jordery in Monplaisant waar ze de lekkerste croissants hebben, nu is er tegenover de Carrefour in Siorac ook een goede bakker gekomen waar ze heerlijke pain de campagne en céréales hebben.

Het winterzeil is inmiddels al van het zwembad af en de schaapjes van  buurman Francis staan weer in de wei......de lente is écht begonnen!!

December 2022

Het is alweer december. Wat vliegt zo'n jaar toch voorbij! We kunnen terugkijken op een prachtig jaar met veel gezellige en tevreden gasten. Een mooie mix van nieuwe gasten en weer terugkerende. Het weer was natuurlijk uitzonderlijk mooi dit jaar, veel zon en erg weinig regen. In deze periode van het jaar hebben we gelukkig wel wat regen zodat de natuur om ons heen bij kan komen van deze gortdroge zomer. Dit is ook de periode waar we weinig of geen gasten hebben en zelf ook kunnen genieten van de mooie dingen om ons heen. Af en toe gaan we met onze caravan op pad voor een weekend als het weer het toelaat. 

Helaas hebben we afgelopen maand afscheid moeten nemen van onze trouwe vriend Enzo, onze Spinone Italiano. Bekend bij de gasten die in Italië naar ons toekwamen en nu ook hier gast zijn. We missen hem enorm. Hij was er altijd en je kon door zijn postuur ook niet om hem heen.

We hebben eindelijk de stad Cahors bezocht met de beroemde brug de Pont Valentré wat zeer de moeite waard was. Ook hebben we een bezoek gebracht aan de Cabanes de Breuil, een soort nederzetting met oude huisjes met "potloodpuntdakjes" zoals de Trulli in Puglia in Italië, erg leuk om te bezoeken.

Voor volgend jaar hebben we slechts een paar kleine werkzaamheden voor de gîte op het programma staan. Er komt een hor in het keukenraam en in het badkamerraam. We hebben helaas de tarieven voor volgend jaar wel iets moeten aanpassen, de prijzen voor elektriciteit, water en andere basale zaken rijzen hier, net zoals in Nederland de pan uit dus waren genoodzaakt een kleine prijsverhoging toe te passen.

We zijn dit jaar door de eigenaren van het wijnhuis Château Les Brandeaux uitgenodigd om het einde van de pluk te vieren, wat natuurlijk erg aardig is. Zij vieren dit elk jaar met familie en medewerkers en dit keer mochten we er ook bij zijn. We dachten dat het een soort van informele borrel met wat hapjes zou zijn en zo begon het ook......niet wetende dat er een 3 gangen maaltijd achteraan zou komen! Nét zoals in Italië, lange tafel en veel gezelligheid. Wát een gastvrijheid is dat toch!

We hebben al aardig wat reserveringen voor het voorjaar en een paar voor het hoogseizoen staan. Mocht je zin hebben in 2023 naar ons toe te komen, vraag ons dan naar de mogelijkheden! 

Augustus 2022

Augustus, inmiddels hartje zomer, met recht zomer want zo'n beetje heel Europa gaat gebukt onder de ene hittegolf na de andere, zo ook hier. Ons gras in de tuin is geel geworden, geler dan al de andere jaren, zo droog is het. Gelukkig heeft het hier niet tot bosbranden geleid zoals in andere delen van Frankrijk . Het waterpeil in de Dordogne staat inmiddels ook erg laag, maar er kan nog steeds met de kano worden gevaren. Opvallend is dat de bomen hier gewoon groen blijven en weinig bladverlies hebben, dit in tegenstelling tot onze fruitbomen. Het water in ons zwembad blijft wonderbaarlijk goed met deze hitte. De nachten zijn wat koeler, dus de watertemperatuur zakt aardig. 's Morgens is het water rond de 24 à 25 graden. Een heerlijke temperatuur om af te koelen! Onze gasten maken er dan ook dankbaar gebruik van. Het is ook de tijd van het jaar van de feestelijkheden in de Dordogne, de Marché Gourmandes worden druk bezocht. Je moet er vroeg bij zijn om nog een plaatsje te kunnen bemachtigen. Er is altijd wel live muziek wat het erg gezellig maakt. Gelukkig zijn er velen. In bijna elk dorp wordt er wel eentje georganiseerd, zodat er altijd wel een gelegenheid is om ergens aan te schuiven. Het aanbod van de maaltijden is zeer divers, traditionele Franse, maar ook paella en Indiase gerechten, moules frites, hamburgers, wraps, oesters, visspies enz.....kortom voor elk wat wils!

Wij hebben met gasten twee mooie wijnhuizen bezocht met prachtige wijnen. Deze chateaus stonden al langer op ons lijstje omdat we de wijnen van deze wijnhuizen hadden geproefd in een restaurant. Het is sowieso een lust voor het oog om in de wijngebieden rondom Bergerac rond te rijden. Het is veel groter dan je zou verwachten. Het eerste wijnhuis van Chateau de la Jaubertie, een prachtig en sjiek landgoed wat een beetje Italiaans aandoet vanwege de laan met cypressen en Chateau Montdoyen, minder sjiek maar erg sfeervol met mooie wijnen.

Mocht er nog interesse zijn om in het naseizoen te komen genieten van de mooie herfstkleuren? We hebben al wat reserveringen voor oktober, maar er zijn nog twee weken beschikbaar. Vraag ons naar de mogelijkheden!


April 2022

Het is april en dat is goed te merken. De omgeving verandert weer in rasse schreden door de oplopende temperatuur. Het groen spat er weer uit en dat blijft een prachtig fenomeen. Al onze fruitbomen staan volop in bloei en nu maar hopen dat er weer niet zo'n late vorst komt zodat we dit jaar wél vruchten kunnen plukken... We hebben appels, pruimen, abrikozen, mirabellen, frambozen, peren en druiven. De koekoek is alweer gesignaleerd en de hop hebben we ook al weer gehoord. De kraanvogels met hun kenmerkende geluid zijn overgevlogen... Kortom, het is lente!
Onder de overkapping van de gîte ligt nu een tegelvloer . Dat ziet er gelijk een stuk fraaier uit en het is ook makkelijker schoon te vegen nu. We zijn er blij mee. Deze week gaan we het dekzeil van het zwembad weghalen en alles klaar maken voor de eerste plons. Ook gaan we een zomerdek aanschaffen die zowel de warmte van het water vasthoudt, alsook het water kan opwarmen. De fabrikant belooft een temperatuurverschil van wel 5 graden! Als het goed is kunnen we eerder gebruik maken van het zwembad en ook langer in het seizoen doorzwemmen, want het water koelt aardig af doordat de nachttemperatuur 's zomers behoorlijk omlaag gaat.
Zoals in de meeste landen zijn ook hier de Coronamaatregelen zo goed als verdwenen. Alleen nog in medische instellingen en in het openbaar vervoer is het nog verplicht een mondkapje te dragen. Helaas is de aandacht wel verplaatst naar de gruwelijkheden in de Oekraïne. Ook de kleine gemeenschap van Bouillac heeft haar steentje bijgedragen door het inzamelen van kleding, voedsel en toiletartikelen. 
Wat ook weer is begonnen zijn de leuke brocantemarktjes in onze omgeving (vide-greniers) die we nog steeds met veel plezier bezoeken. Pasen staat bijna voor de deur evenals de start van ons nieuwe seizoen. Wij willen hierbij onze gasten van dit jaar alvast van harte welkom heten!

Februari 2022

Het is alweer februari van het nieuwe jaar en wat vliegt de tijd toch! In deze periode hebben we geen gasten in de gîte en kunnen we deze tijd goed benutten voor het verfraaien van de binnen- en de buitenkant. We hebben de oude eettafel vervangen door een robuuste oude eiken eettafel die wat beter bij het interieur past, iets steviger is en iets meer ruimte geeft. Gelijk ook maar de stoelen een opfrisbeurt gegeven. Ook hebben we een mooie oude en opgeknapte zogenaamde parkbank gekocht en deze op een strategische plek gezet zodat je maximaal kan genieten van het uitzicht.
Het dak van de overkapping is inmiddels voorzien van zwarte platen en heeft inmiddels nu ook een dakgoot en regenpijp. Geen geklieder meer tijdens een regenbuitje! Als het goed is wordt één dezer weken de vloer van het terras betegeld. Wat zal dat een ander aanzicht krijgen!

Zo nu en dan maken we ook uitstapjes in de omgeving. Zo zijn we naar Villefranche-du-Périgord geweest. Een mooie bastide niet ver van ons huis. Op ons verlanglijstje stond ook een bezoek aan Brantôme en Chateau de Puyguilhem. Brantôme wordt ook wel het Venetië van de Périgord genoemd. Het stadje ligt op een eilandje omringd door de rivier de Dronne in de Périgord Vert. Het heeft een indrukwekkend groot klooster van meer dan 1200 jaar oud. Je kan dit klooster bezoeken. De wekelijkse markt op vrijdag is zeker een bezoekje waard! Vlakbij Brantôme in het plaatsje Villars ligt het chateau de Puyguilhem, een prachtig kasteel uit 150 in Rennaisance stijl gebouwd. Wij bezochten deze plekken op een heerlijke zonovergoten dag en we konden weer genieten van een terrasje.

De kraanvogels die overwinterd hebben in Zuid-Spanje en in Zuid-Frankrijk trekken op dit moment weer over ons gebied richting Noord- en Oost-Europa. Het is elke keer weer een prachtig gezicht en het geluid dat zo'n grote groep kraanvogels maakt hoor je op grote afstand en dit is eigenlijk niet te missen.


.

Januari 2022

Allereerst willen wij u een voorspoedig maar vooral ook een gezond 2022 wensen, waarin we hopelijk langzaamaan verlost zullen worden van de beperkingen van het beruchte virus. 

Tijdens de feestdagen hebben we hier in de Dordogne prachtig weer gehad. We hebben zelfs in korte mouwen in de tuin oliebollen kunnen bakken (die Nederlandse traditie blijven we na Italië in Frankrijk ook gewoon voortzetten)! Het was ook een uitgelezen moment om onze net aangeschafte mobiele pizza-oven uit te proberen met wat vrienden.  We hebben natuurlijk aardig wat ervaring opgedaan na tien jaar Italië waar we wekelijks een pizza-avond organiseerde. We hebben berekend dat we in Italië ongeveer 3500 pizza's gebakken hebben! Die expertise kunnen we hier weer goed gebruiken. We hebben een op gas gestookte pizza-oven en hij mobiel. De resultaten zijn erg goed!

Eind december kregen we bezoek van een truffelspecialist met een 'truffelhondje', een Lagotto Romagnolo, een Italiaans ras dat uitstekend truffels kan opsporen. De truffel is een ondergrondse zwam die groeit op boomwortels. Voornamelijk op wortels van eiken, hazelaars, dennen en wilgen. In onze tuin boven het huis hebben we een tiental zogenaamde truffeleiken staan. Een truffeleik is een (meestal) groenblijvende boom/struik met hulstachtige blaadjes. De vorige eigenaar had ze al een tijd geleden geplant en daar waren we erg blij mee omdat de bomen pas na een jaar of tien truffels "geven". We hadden zelf al eerder geprobeerd om ze op te sporen maar dat is niet te doen zonder zo'n hondje. Er bestaat ook wel een "vliegjesmethode", die hebben we zelf nog wel eens uitgeprobeerd maar dat was geen succes. We natuurlijk erg nieuwsgierig of het het (nog erg jonge) hondje zou lukken om ze op te sporen, want het is nu de juiste periode. De periode waarin de truffels gevonden worden is vanaf half december tot ongeveer midden februari. Nou dat hondje had een goede neus want ze had in nog geen half uur 6 truffels gevonden! De samenwerking van baas met hondje was prachtig om te zien. En wij waren uiteraard blij met onze eerste truffels! Het kleine zwarte goud heeft een aardige waarde van tussen de 80 cent en 100 cent per gram! Dit kan veel hoger zijn, maar dit hangt af van het seizoen. dit seizoen worden er heel veel gevonden.  We hebben de truffels voor eigen gebruik en we geven er wat weg aan goede vrienden die er vervolgens dolblij mee zijn. De truffelspecialist komt deze maand nog een keer terug want er zullen ongetwijfeld meer truffels in de grond zitten die nu nog klein zijn maar nog verder groeien. We kregen nog een compliment over onze grond. Die schijnt uitstekend te zijn voor het groeien van truffels. 


December 2021

De laatste maand van het jaar is alweer aangebroken en wát vliegt zo'n jaar voorbij! Ondanks de Covid perikelen kunnen we toch terugkijken op een mooi jaar. Weer mooie ontmoetingen gehad en veel gasten mogen ontvangen die we in Italië ook al als gast hadden. Ze waren (zonder uitzondering) positief verrast door de schoonheid van de streek waar we wonen, zowel door de omgeving, door het eten en door de mensen. Wij wisten dit al lang natuurlijk, maar het is leuk om dit terug te horen. 

Nét zoals in Nederland worden de dorpjes en steden hier in kerstsfeer omgetoverd en het is altijd leuk om te zien.  Ook onze "straat" ontkomt niet aan deze kerstverlichting zoals je op de foto kunt zien.

We hebben deze maand een bezoekje gebracht aan Montignac. Een leuk Middeleeuws stadje aan de Vézère. Het is heerlijk om door de oude straatjes te slenteren en al die mooie oude huizen te bekijken. We kunnen ons voorstellen dat het er zomers ook fijn toeven is aan de rivier met haar vele terrasjes. We waren precies op de dag dat er de weekmarkt is. De kramen staan opgesteld rondom de kerk. Het is altijd heerlijk rondslenteren over de weekmarkten in de Dordogne!

Deze maand hebben we ook al een paar koude dagen gehad met vorst én sneeuw. Gelukkig is dat van korte duur, maar het levert wel mooie plaatjes op!


We willen al onze gasten alvast mooie kerstdagen toewensen en een voorspoedig 2022!

                                 


November 2021

Oktober ligt alweer achter ons en wat kunnen we terugkijken op een prachtige maand! We hebben erg veel zonuren en nauwelijks regen gehad. Onze gasten hebben er optimaal van geprofiteerd. Het verhuurseizoen is nu wel op zijn einde. Tijd om de tuin en het zwembad winterklaar te maken en de ligstoelen op te ruimen. De prijzen voor het seizoen van 2022 staan inmiddels op de website. Vanwege de enorme prijsstijging van met name gas en elektra hebben we onze prijzen iets aan moeten passen.

Ook deze maand hebben we weer een paar wijnproeverijen georganiseerd bij Chateau Les Brandeaux. Het is elke keer weer een feestje om daar te mogen zijn. De eigenaren zijn zo vriendelijk en gastvrij! Iedereen is steeds heel enthousiast over de wijnen en met name over de prijs-kwaliteitsverhouding. Alle druiven zijn inmiddels binnen en de mensen van het chateau zijn tevreden over de kwaliteit en opbrengst. https://chateau-les-brandeaux.com/  

Deze tijd van het jaar met al die herfsttinten leent zich natuurlijk bij uitstek om prachtige wandelingen te maken in de bossen. Met zulk lekker weer is het dan nóg mooier. We hebben weer een paar leuke restaurantjes ontdekt in de buurt waar het goed eten is. Ook zijn we naar een klassiek concert geweest in het prachtige plaatsje Paunat, niet ver van Limeuil. Het concert werd gegeven door jonge muzikanten in de kerk van het plaatsje.

Al eerder vertelden we dat er in de streek tabak wordt verbouwd. Nu kwamen we nét langs rijden toen ze de tabaksbladeren aan het snijden en inpakken waren. De eigenaren vertelden ons dat ze twee soorten verbouwden, een witte en een groene variant, de groene wordt gebruikt voor de inmiddels populaire elektronische sigaretten en de witte voor sigaren.

 Met enige regelmaat gaan we naar een Nederlandse slager in de buurt. Hij heeft uitsluitend koeien/stieren van het Franse ras Limousin. De dieren lopen rondom zijn boerderij. Het vlees is van een meer dan uitstekende kwaliteit en het is mooi om te zien met hoeveel passie hij het vak uitoefent. Hier zie je dus nog goed hoe hij het hele proces in goede banen kan leiden, van de geboorte van de kalfjes, het voeren, het slachten en daarna het verwerken van het vlees. Dat betaalt zich natuurlijk uit, mede door zijn vakmanschap, in subliem vlees! We zijn inmiddels kind aan huis en nemen met enige regelmaat onze gasten mee die dit vlees ook kunnen waarderen en ze gaan zonder uitzondering weg met een mooi stuk vlees. Deze slager, Bert Vlot genaamd, is bezig om ook het slachten zelf op de boerderij te mogen doen. Dat heeft hier in Frankrijk nogal wat voeten in aarde omdat ze dit niet gewend zijn en omdat de slacht aan strenge regels is gebonden. Mocht dit gaan lukken (en hij is al ver) dan heeft hij het gehele proces helemaal zelf in de hand en hoeven de dieren de avond voor de slacht niet vervoerd te worden. Dit betekent veel minder stress voor de dieren en wat zich ook weer uit in de kwaliteit van het vlees.  https://www.elevagelesjacques.com/

Oktober 2021

Oktober...wat gaat zo'n seizoen toch snel! Gelukkig hebben we een redelijk normaal seizoen dit jaar. Alleen de start was vanwege de coronamaatregelen een paar weken later dan gepland. Maar toen eenmaal mocht hebben veel gasten van de gîte en de de prachtige omgeving waar we wonen kunnen genieten! De Marchés Gourmands zijn inmiddels achter de rug. Deze gezellige avonden waarbij er midden in het dorp of in een weiland lange tafels worden neergezet met eromheen allerlei kraampjes met etenswaren, water en wijn en waar meestal live muziek is en een dj. We hebben nog wel één van de laatste hier vlakbij kunnen meepikken. Een paella-avond met heerlijke Franse muziek. Wat een sfeer en wat voel je je altijd welkom op zulke avonden! Maar het seizoen is nog niet voorbij, ondanks dat  de eerste herfstsignalen zich al aandienen. In deze maanden is het natuurlijk ook prachtig hier. 

Zoals we vorige maand al schreven is het bezoek aan het wijnhuis 'Château Les Brandeaux' niet voor niets geweest! De wijnen vallen zo goed in de smaak dat we er regelmatig heen zullen gaan voor een wijnproeverij met gasten, vrienden en bekenden. Het wijnhuis ligt niet ver van het dorp Eymet. Dit mooie dorp, gelegen aan de rivier de Dropt, is ontstaan in 1270. Het is een zogenaamde bastide en is net zoals Monpazier een nagenoeg vierkant dorp met een in soort dambord gegroepeerde huizen en in het midden van het dorp een groot plein. Mocht je een keer in de buurt zijn, ga eens lekker rondslenteren door de oude straatjes! 

Een bezoek aan Frankrijk is natuurlijk nooit compleet zonder een weekmarkt te bezoeken! De weekmarkt in Issigeac behoort zeker tot één van onze favorieten. Het dorp op zich is al prachtig met zijn vakwerkhuizen en als er dan ook nog eens zo'n typisch Franse markt is wordt het alleen maar mooier. De markt slingert zich door  de oude straatjes van het dorp heen.  Franser dan dit wordt het niet! Er staan voornamelijk marktkooplieden met typisch lokale producten die een lust voor het oog zijn. Ook dit keer konden we de verleiding niet weerstaan om een kippetje van het spit mee te nemen. 

Normaal gesproken hebben we veel fruit e.d. in onze tuin. Maar door de late vorst in het voor jaar hebben we nagenoeg geen fruit dit jaar. Erg jammer. Maar, het notenboompje compenseert dit ruimschoots! Wat een hazelnoten dit jaar! We gaan eens bedenken wat we daar allemaal mee gaan doen.

September 2021

Inmiddels is het alweer september en de gasten en wijzelf genieten van het lekkere nazomerweer. Een verkoelende duik in het zwembad is dan wel zo lekker. In Italië waren we altijd al op zoek naar wijnhuizen waar ze mooie wijnen hebben tegen een betaalbare prijs. Maar ook hier in Frankrijk zetten we deze zoektocht voort. En we hebben er weer een gevonden! Vlakbij Bergerac en bijna op de grens van de Dordogne en de Lot et Garonne, 'Chateau Les Brandeaux' van de familie Piazzetta! Dat klinkt Italiaans en dat is het ook! De familie komt uit de regio Veneto (vlakbij Venetië) en is in Frankrijk neergestreken na de Eerste Wereldoorlog toen Frankrijk mensen zocht om de ontvolkte gebieden weer bewoonbaar te krijgen. De wijngaarden bestrijken 31 hectare en er worden veel verschillende soorten druiven gebruikt zoals  Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sauvignon blanc en gris, Malbec, Sémilion en Chardonnay. We werden uiterst vriendelijk ontvangen door de vader van de twee broers Thierry en Jean-Marc die het bedrijf op dit moment runnen. Zij zijn de vierde generatie die hier wijn produceren. Er is een leuke proefruimte gemaakt waar de wijnen gekeurd kunnen worden... Jean-Marc heeft ons de heerlijke wijnen laten proeven! Vanwege de vele druivenvariëteiten is er een flink aantal wijnen te proeven waaronder ook twee bubbels (wit en rosé) die op de klassieke manier gemaakt worden. Het wijnhuis heeft geen biologisch certificaat maar houdt zich wel continue bezig met het beheer van hun gewassen op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier. Sinds 2018 is het bedrijf in het bezit van het certificaat "High Environmental Value". De bodem van de wijngaarden bestaat uit klei en kalksteen. Het bedrijf produceert ongeveer 60.000 flessen en 400hl bag in box. De vinificatie gebeurt in inox en betonnen tanks. Wat zijn we blij met de ontdekking van dit wijnhuis. Vriendelijke mensen en heerlijke wijnen voor een goede prijs. Hier gaan we zeker vaker heen! We denken al na over het organiseren van een wijnproeverij met de wijnen van dit wijnhuis... 

Ook hebben we weer een bezoekje gebracht aan Bergerac en dit is elke keer weer een soort feestje. Het is niet zo'n hele grote stad (28.000 inwoners). Het heeft een mooi oud centrum wat zeer de moeite waard is. Een rondwandeling is zeer aan te bevelen! Je komt ook twee keer een standbeeld tegen van Cyrano de Bergerac, een hele grote moderne en een meer ingetogen exemplaar die op een prachtig pleintje staat met rondom huizen uit de 12-de eeuw. Er zijn diverse musea waarvan het tabaksmuseum en het wijnmuseum de bekendste zijn. Er zijn vele terrasjes en restaurantjes te vinden en je kan ook heerlijk op de kade van de Dordogne zitten. Een aanrader dus!


Augustus 2021

Na een aarzelend begin is het nu echt zomer geworden. We hebben een relatief koel en nat voorjaar en begin van de zomer gehad. Dit is in 70 jaar niet zo erg geweest klagen de buurtbewoners. Voor ons viel het allemaal wel mee. Het zal inderdaad iets natter zijn geweest maar we hebben er niet zo veel last van gehad en de tuin bleef ook lekker groen. Deze periode is voor de Fransen ook echt een vakantieperiode en er wordt hier in de Dordogne dan ook veel georganiseerd zoals de al eerder genoemde 'Marches-Gourmandes' maar ook concerten. Wij maken hier natuurlijk ook dankbaar gebruik van! Onlangs zijn we naar een leuk jazz-concert in Molières geweest met onze gasten en vrienden. Wat een heerlijke sfeer! Het is ook een mooie tijd om er lekker op de fiets op uit te gaan. Op onze elektrische fietsen maken we mooie tochten. Laatst reden we langs een (inmiddels zeldzaam geworden) tabaksplantage. In vroegere tijden kwamen ze veel voor hier in de Dordogne. Die teelt is begonnen nadat een verwoestende bacterie de complete wijnteelt lam had gelegd in deze regio (elders in Europa ook). Je komt hier dan ook geregeld van die mooie tabaksschuren tegen waar de tabak gedroogd werd. Ze worden tegenwoordig vooral gebruikt voor opslag.

Ook steken we bij onze uitstapjes ook de grens van ons departement over. Dit keer hebben we in de Lot geweest het prachtige plaatsje Puy-l'Évêque bezocht. Samen met Saint-Cirq-Lapopie strijdt dit plaatsje voor de titel 'mooiste dorp in de vallei van de Lot. Dit laatste dorp gaan we binnenkort dus ook maar eens bekijken om zelf een oordeel te kunnen vellen. Ze liggen samen in het arrondissement Cahors (de streek waar de Malbec wijn vandaan komt). Af en toe bezoeken we ook nieuwe restaurantjes en andere eettentjes. Dit keer zijn we naar Planches en Plonk geweest in Belvès. Een soort 'aperitiefrestaurantje' waar ze veel verschillende kazen, worsten en andere specialiteiten uit de streek serveren met mooie wijnen (per glas of per fles). Zeer de moeite waard om eens naar toe te gaan!

Juli 2021

Zomer in de Dordogne.....Na er zelf ook even tussenuit te zijn geweest met onze caravan is de batterij weer opgeladen en kunnen we er weer tegenaan in het drukke hoogseizoen.
Het fijne is nu dat er hier door de versoepelingen in de Dordogne weer veel mogelijk is qua festiviteiten zoals de vide-greniers (brocantemarkten). Er zijn er elk weekend wel een paar in de omgeving. En marché-gourmands (een soort foodtruck festival) in de dorpen. Ook wordt er een open-air filmfestival in le Buisson de Cadouin georganiseerd.
We zullen vanaf deze maand steeds een dorp in de nabije omgeving uitlichten in het laatste nieuws. Dit keer is dat Monpazier, op ongeveer 15 minuten vanaf onze gîte.

Monpazier
Monpazier is een zogenaamde bastide. Een bastide is een Frans type middeleeuwse stad, gesticht in de 13e en 14e eeuw in voornamelijk Zuidwest-Frankrijk. Typerend voor de bastide is een rechthoekig stratenpatroon dat de stad verdeelt in acht huizenblokken rondom een centraal marktplein. Monpazier is daar een prachtig voorbeeld van en uitgeroepen tot het mooiste vestigstadje van de Périgord. Niet door fransen gesticht maar door Edward I uit Engeland.

Voor de veiligheid waren tussen de huizen brandgangen zodat vuur moeilijker over kan springen. Deze brandgangen zijn nog goed te zien op het centrale plein. De Place des Cornières is mooi om te zien en wordt omringt door huizen die tussen de middeleeuwen en de zeventiende eeuw zijn gebouwd. De arcades onder de huizen zie je meer in het zuidwesten van Frankrijk en geeft een plein een eigen charme. Midden op het plein is een houten markthal te bewonderen. Vlakbij het plein staat de kerk die in de dertiende eeuw is gebouwd en daarna nog een aantal keren is verbouwd.

Je kan er heerlijk slenteren door de straatjes en er zijn rondom het plein en in de straatjes diverse winkeltjes en restaurantjes te vinden. Een bezoekje aan de bierbrouwerij en de glasblazer (souffleur de verre) zijn ook  zeer de moeite waard. Er worden tal van evenementen georganiseerd in de zomermaanden zoals een rondwandeling met fakkels in de avonduren op maandag vanaf 12 juli t/m 30 augustus. Maar ook jazz-concerten en brocante- en boekenmarkten. De traditionele markt wordt op donderdagmorgen gehouden.

Er zijn tal van ambachtslieden werkzaam in Monpazier, van een edelsmit tot ceramist.Voor wie van keramiek houdt en dan speciaal het Raku is het bezoek aan het atelier Terre et Bois van Stéphane Miglierina een must!

Tot slot is een bezoekje aan de Office du Tourisme ook de moeite waard. Hier is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de Bastides ingericht, inclusief schaalmodellen en archeologische vondsten.

Reizen naar Frankrijk

De ontwikkelingen met eventuele maatregels veranderen inmiddels zo vaak dat het bijna onmogelijk is om dit elke maand te melden bij ons laatste nieuws omdat het bij het publiceren ervan alweer achterhaald is. Wij adviseren onze gasten om op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken het reisadvies in de gaten te houden. Op deze website staan de eventueel te nemen voorzorgmaatregelen zoals vaccinaties en PCR-tests. 

Een erg handige én overzichtelijk site is die van de ANWB, ze geven hier ook een dagelijkse update :

https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer/coronamaatregelen-frankrijk 

Juni 2021

De zomer is nu echt begonnen met de daarbij horende temperaturen. Wat is het heerlijk om af en toe een plons te nemen in het zwembad. Wil je sportief bezig zijn en de Dordogne vanaf een hele andere kant bekijken daal dan met een kano de rivier de Dordogne af. Zo leuk om te doen! Je kan kiezen tussen verschillende afstanden. Je wordt met een bus naar het beginpunt gebracht en je kanoot naar de plek waar je auto staat. 

De boeren zijn druk bezig om het gras te maaien en het landschap te voorzien van de zo bekende hooirollen. Toeristen zijn van harte welkom in Frankrijk. Je ziet geleidelijk aan steeds meer buitenlande kentekens op de wegen. De aangekondigde versoepelingen van de Franse regering zijn door de sterk dalende cijfers inmiddels bijna allemaal uitgevoerd. Sterker nog ze zijn eerder van kracht gegaan dan de bedoeling was. Geen avondklok meer en maskers alleen verplicht in overdekte ruimtes en op drukke plekken. Fijn ook dat de restaurantjes en de terrassen weer bezet zijn en dat het "normale" leven weer opgepakt wordt. Gelukkig zijn twee van onze favoriete, dichtbijgelegen restaurantjes weer geopend (met nieuwe eigenaren) zodat onze gasten daar ook terecht kunnen.

Waar we zelf nu aan zijn toegekomen is eindelijk een bezoekje te brengen aan de grot van Proumeyssac, op ongeveer een half uurtje rijden van onze gîte. Deze grot is in 1907 ontdekt zijn. Wat is dit indrukwekkend! Je kan een gewone tour doen die ongeveer 40 minuten duurt maar ook een hele speciale. Daarbij daal je af naar de bodem van de grot (40 meter) in een soort gondel/kooi. Eerst door een twaalf meter diepe schacht om daarna boven in de "kathedraal van kristal" de grot van bovenaf te kunnen zien. Ze hebben veel moeite gedaan om er een zeer boeiend (licht)schouwspel van te maken. Al met al kunnen we dit bezoek van harte aanbevelen!


Mei 2021

Vandaag is het 1 mei 2021 ...... Fête du travail, oftewel dag van de Arbeid. Hier in Frankrijk is iedereen normaal gesproken vrij, behalve de mensen die in de zorg of in de toeristische sector werken. Op straat vind je meestal kinderen of volwassenen die op deze dag Muguets verkopen. Muguets zijn Lelietjes-der-Dalen, ook wel meiklokjes genoemd. Mensen kopen deze voor hun geliefde. Deze bloemetjes staan namelijk voor geluk, gezondheid, voorspoed en vruchtbaarheid.

Onze president heeft gisteren weer gesproken een een plan van aanpak gepresenteerd voor wat betreft de versoepelingen. Over het reizen van toeristen in  en door Frankrijk bestaat nog wel wat onduidelijkheid helaas. Eén van de vertegenwoordigers van een NL-talige groep in Frankrijk, https://www.facebook.com/groups/RaadenDaadFrankrijk heeft de NL-ambassade een brief geschreven om opheldering omdat de ambassade op de website schrijft dat de toeristen pas vanaf 9 juni welkom zijn en de instanties hier zeggen dat die mogelijkheid er wel is. Er is inmiddels meer duidelijkheid, Nederlanders kunnen gewoon vrij reizen door Frankrijk echter er wordt geadviseerd door zowel de NL-se én Frans regering om dit zo min als mogelijk te doen. De term toerist bestaat juridisch gezien niet wel reiziger en die mogen ,zoals afgesproken door Macron en de zijnen, vrij reizen door Frankrijk. De enige restrictie die gevraagd wordt is een negatieve PCR- test niet ouder dan 72 uur. Onduidelijk is hoe de situatie er uit gaat zien vanaf 19 mei wanneer er grotere versoepelingen van kracht worden. Wellicht wordt er dan gebruik gemaakt van een "vaccinatie paspoort" of speciale app. met PCR gegevens of vaccins. Maar dat is vooruit lopen op de zaken en we zullen zodra dit bekend is dit uiteraard ook melden in ons laatste nieuws.

Dit zijn de versoepelingen die afgesproken zijn en wél duidelijk zijn:

3 mei:     -avondklok van 19h00 tot 06h00 blijft gehandhaafd

                - niet essentiële winkels blijven dicht

                - vrij verplaatsen door heel Frankrijk

  19 mei:  - avondklok verschuift naar 21h00 

                 - opening van alle winkels

                 - terrassen weer open

                 - musea, bioscopen, kastelen enz. weer open

  9 juni:    - toeristen weer welkom (nog onduidelijk dus of dit wel zo is, later meer hierover)

                 - zaalsporten weer toegestaan

                 - avondklok naar 23h00 

  30 juni :  - einde avondklok en andere beperkingen


We zijn in ieder geval blij dat deze versoepelingen er aan zitten te komen. Met name de bar, restaurants, campings en andere gelegenheden in de toeristische sector zullen opgelucht ademhalen, zoals wij natuurlijk. Overigens is de besmettingsgraad in de Dordogne nog steeds zeer laag en is inmiddels meer dan een kwart van de inwoners gevaccineerd. Op 4 mei mogen wij onze eerste inenting gaan halen. Dat gaat overigens anders dan in NL. Er bestaat een applicatie met de prachtige naam "Doctolib" waarop je kan zoeken waar er ergens een plekje vrijkomt voor een vaccinatie en welk vaccin ze waar gebruiken. Vervolgens maak je online een afspraak en krijg je een lijstje wat je mee moet nemen en hoe het verder in zijn werk gaat. Op zich wel efficiënt.

De natuur trek zich overigens niets aan van een eventueel aanwezig virus. Het is inmiddels overal prachtig groen  en een aantal lentevogels zoals de koekoek en de hop laten zich de hele dag horen. Ook is onze "huispad" weer gesignaleerd. De tuin is zich aan het herstellen van de late vorst. Hopelijk heeft de meeste bloesem het overleefd. Dat kan niet gezegd worden van de schade bij de wijnboeren in grote delen van Frankijk. Zo'n 80% van de wijnboeren heeft forse schade. Men heeft geprobeerd door middel van fakkels de onmiddellijke omgeving van de stokken nog te verwarmen, maar meer dan een prachtig gezicht heeft dat niet opgeleverd helaas. Ook de fruittelers delen mee in de malaise helaas.

                   


April 2021

April alweer... en de wereld verkeert nog steeds in een situatie zoals vorig jaar deze tijd. Inmiddels zitten we nu weer in een redelijk strenge lockdown van vier weken, d.w.z. wandelen/fietsen in een straal van 10 km rond huis zonder een formulier te hoeven invullen en boodschappen doen binnen een straal van 30 km (dat is wel handig als je op het platteland woont en de grote supermarkten zich wat verder weg bevinden). Maar ook nu weer hebben we er eigenlijk niet zo veel last van omdat we aan een bosrand wonen en direct het bos in kunnen lopen met onze honden. Waar we wel last van hebben dat er wéér geen gasten kunnen komen om mee te genieten van het mooie weer en de prachtige kleuren die het vroege voorjaar met zich meebrengt. Maar ook de gezelligheid van het ontvangen van mensen, voor sommigen ontbijtjes verzorgen, het wegwijs maken en gewoon gezellig een wijntje met elkaar drinken. Maar waarschijnlijk ziet de nabije toekomst er beter uit nu het vaccineren in hoog tempo wordt doorgezet (ook hier in de Dordogne) en dat er versoepelingen aan zitten te komen. Net zoals veel mensen zijn we er wel een beetje klaar mee maar we moeten nog even volhouden om straks een weer iets meer normaal leven te hebben. Doordat het heerlijk lenteweer is groeit alles als kool en als je het gras hebt gemaaid kan je eigenlijk vooraan weer beginnen. Onze buurman, die ons voorziet van haardhout, heeft ook schapen. Ze staan vol enthousiasme te blaten en te grazen op het stuk grond achter ons zwembad. Dat blijft een prachtig gezicht en je wordt zo vrolijk van de ruim 30 lammetjes die achter hun moeders aanrennen! Het is een bont gezelschap van kleuren en rassen.   

Maar lockdown of geen lockdown, vervelen doen we ons niet! Naast dat Ingrid haar werk heeft als agent immobilière/makelaar en zich ook bezig houdt met de werving & selectie van nieuwe collega's zijn we veel in de tuin bezig. Zo is er een afscheiding van dopheide geplaatst bij het zwembad om nog meer privacy te creëren voor onze gasten. Verder neemt het onderhoud van de tuin ook aardig wat uurtjes in beslag.

Af en toe gaan we op pad om iets nieuws te bezoeken. Net voor de lockdown hebben we de plaats Gourdon bezocht, in het aangrenzende departement de Lot. Een leuk stadje met een prachtig centrum met kleine steegjes en doorgangetjes. Het ligt strategisch op een heuvel en heeft een heus uitkijkpunt met een tableau waar je goed kan zien hoe de ligging van dit stadje is t.o.v. bekende Franse steden. Wel jammer dat de horeca al zo lang gesloten is. Je kan nu niet even lunchen of koffie drinken op een terrasje. Maar hopelijk is dit binnenkort wel weer mogelijk, net als vorig jaar. Maar zelfs als de horeca gesloten is, is  een bezoek aan dit stadje toch nog zeker de moeite waard!

Rest ons nog te zeggen: blijf gezond en hopelijk zien we elkaar snel!


Maart 2021

Het voorjaar is in aantocht! Je voelt het, je ruikt het en je ziet het. De bomen krijgen weer blaadjes, je ziet de eerste bloesem weer, je hoort de vogeltjes fluiten, je hoort weer insecten zoemen en je hoort en ziet de kraanvogels weer terugkomen vanuit de warme oorden. Wat is dit toch een mooie tijd van het jaar! Dit is de ultieme periode om weer lekker in de tuin aan de slag te gaan. Om wat meer privacy bij het zwembad te creëren hebben we grote schermen van dopheide geplaatst. Het voelt wat knusser en heeft een mooie natuurlijke uitstraling. De graszaadjes doen hun werk goed met zon, regen, zon, regen, etc. Naast het zwembad ligt inmiddels al een mooie grasmat.

Frankrijk staat bekend om zijn vele brocantemarkten en vide greniers (letterlijk lege zolder). Op brocantemarkten staan professionele handelaren en op vide greniers mag elke particulier zijn spullen verkopen. Daarnaast kan je als particulier ook vanuit huis een vide grenier organiseren. Dit heet dan een vide maison (lege woning). In februari hebben wij zo'n vide maison georganiseerd. Uiteraard met inachtneming van de geldende maatregelen omtrent Covid19. Een slaapkamer helemaal omgetoverd tot winkeltje en een paar tafels buiten gezet waar wat vriendinnen van ons hun spullen te koop konden aanbieden. Wat een feest was dat! Ook het weer werkte mee (op de wind na...). Het was een gezellige dag waarop heel wat leuke spulletjes van eigenaar wisselden.

Februari 2021

Februari 2021. De dagen met regelmatig regenbuien en de droge dagen met een heldere lucht wisselen elkaar af. Op de mooie droge dagen maken we af en toe een uitstapje in de omgeving. Er is veel moois te zien in deze omgeving. Helaas is het in de dorpjes vanwege de coronamaatregelen wel wat doods. Je kan nu niet even ergens voor een lunch of een kopje koffie terecht. Maar ondanks dat, is het zeker de moeite waard om nieuwe dingen te ontdekken. Afgelopen maand zijn we naar het aangrenzende departement Lot-et-Garonne geweest. Daar hebben we Monflanquin bezocht. Een prachtige op een heuvel gelegen Middeleeuwse bastide en op maar een half uurtje van onze gîte. Daarna zijn we doorgereden naar Villeneuve-sur-Lot, de hoofdstad van dit departement, een middelgrote stad met een heus centrum. Beiden plaatsen zijn echt de moeite waard om te bezoeken als je hier bent. Hieronder zie je een aantal sfeerfoto's van deze twee plaatsen.

Mocht je de Dordogne en natuurlijk onze gîte dit jaar nog willen bezoeken, we hebben nog slechts een paar weekjes beschikbaar. Uiteraard begrijpen we dat veel mensen wat terughoudend zijn met het nemen van beslissingen rondom de vakantie voor dit jaar door de onzekere situatie vanwege het coronavirus. Aan de andere kant kunnen we het ons ook goed voorstellen dat veel mensen er zo enorm aan toe zijn om erop uit te trekken en vakantie te vieren in een andere omgeving. Mocht je nog plannen hebben om naar La Douce France te willen komen neem dan contact met ons op over de mogelijkheden die we nog hebben!

Juli 2020

Het is zomer en niet zo'n beetje ook, het is eigenlijk al weken prachtig weer in de Dordogne en zijn nu extra blij met ons zwembad waar al aardig vaak gebruik gemaakt is door onze gasten maar natuurlijk ook door ons. Het is een flinke klus geweest alles bij elkaar maar het resultaat mag er zijn vinden we. Zodra de grenzen opengingen op 15 juni is onze gîte continue bezet zodat we het verloren voorjaar toch nog een beetje goed kunnen maken. Er zijn natuurlijk ook gasten die zouden komen en in een risicogroep zitten en durven, ondanks dat het virus hier zich erg rustig heeft gehouden, niet aan om af te reizen. Natuurlijk hebben wij hier alle begrip voor en zijn soepel omgegaan met onze afspraken en is alles in goed overleg met elkaar geregeld. In ieder geval hebben de gasten die tot nu toe geweest zijn kunnen genieten van ons prachtige plekje. Omdat het zulk mooi weer is kan je nu heerlijk buiten zitten op de vele terrasjes hier en de restaurants serveren nu dan ook buiten. We hebben dan ook zelf kunnen genieten van het eten in onze favoriete restaurants in de buurt, en daar waren we eerlijk gezegd ook wel weer een beetje aan toe. Ook zijn we met gasten weer bij een eerder bezocht wijnhuis geweest in de buurt van chateau de Biron, Le Tuque geheten, een biologisch wijnhuis met een aantal mooie wijnen in wit/rood én rosé. Er zijn plannen gemaakt om een picknick te gaan organiseren in de wijngaard met een proeverij erbij.....wordt vervolgd! Ook hier staan de zonnebloemen in bloei, altijd weer een prachtig gezicht die uitgestrekte velden met al die zonnebloemen.

Eigenlijk merken we dat de draad hier weer aardig wordt opgepakt, we zijn al naar een erg leuke brocantemarkt geweest in Beaumont du Perigord, de Marche Gourmandes ( oftewel...lange tafels en stoelen op een plein in een lieflijk stadje met foodtrucks met typisch franse lekkernijen) gaan ook weer van start....kortom het gewone leven wordt weer opgepakt maar wel nog met een kleine rem erop qua vrijheid.

Overigens zijn de eerste vluchten met Transavia vanaf Rotterdam naar Bergerac zijn ook weer gestart.

 Juni 2020

Inmiddels is het juni. Gelukkig hebben we de grootste problemen rondom de coronacrisis achter de rug. Sinds 11 mei hoeven niet meer een speciaal formulier in te vullen als we van huis gaan. en mogen we i.p.v. 1 km van huis 100 km van huis. Sowieso zijn de regels behoorlijk versoepeld. De restaurants en bars gaan op 2 juni weer open. Wel natuurlijk de huidige regels in acht nemend. Zoals het er nu uitziet gaan de grenzen per 15 juni open en kunnen de toeristen zich weer vrij bewegen binnen Europa. Gelukkig zijn we hier in de Dordogne gespaard gebleven van grote problemen en zijn er relatief weinig doden te betreuren (395), de Dordogne valt onder de regio Nouvelle-Aquitaine en heeft een oppervlakte van 84.000 km² en heeft 6 miljoen inwoners, Nederland is 41.543 km² groot en heeft 17 miljoen inwoners. Dat zal het verschil wel maken denken we! Maar laten we voorop stellen dat elke dode die er te betreuren valt door dit verschrikkelijke virus er eentje te veel is.
Tijdens de "lockdown" hebben we uiteraard niet stilgezeten hier, maar zijn we verder gegaan met het zwembad dat nu serieuze vormen gaat aannemen. Het is uiteraard klaar als we straks weer gasten kunnen ontvangen. Overigens hebben we eind mei onze eerste Franse gasten in onze gîte gehad. Want binnenlandse gasten ontvangen was wel al toegestaan.
De aangelegde moestuin op poten staat inmiddels vol met groenten en kruiden en ook in de tuin rondom de gîte staan de planten  en bomen er goed bij. We hebben dit jaar, zoals het er nu uitziet, behoorlijk veel fruit. De bomen hangen vol met peren, appels en pruimen en ook de negen druivenstokken hangen vol. Helaas hadden we vorig jaar een late vorst en dus weinig druiven. We moeten dus nog even afwachten welke druivenrassen we hebben.


April 2020

Ondanks de coronacrisis en dat we "in quarantaine zitten" gaat het leven hier gewoon door natuurlijk. In de Dordogne valt het aantal "besmette gevallen" gelukkig erg mee. We prijzen onszelf wel gelukkig dat we op het platteland wonen. We kunnen vanuit de tuin zo het bos in lopen, dus onze bewegingsbeperking is relatief te noemen. We missen het wel dat we niet spontaan bij iemand op bezoek kunnen. Maar, we zijn gezond en dat is op dit moment het allerbelangrijkst! We vervelen ons niet. Er is genoeg te doen in de tuin.  Het gaat al aardige vorm aannemen. We zijn blij dat er al veel volwassen grote bomen in en rondom ons terrein staan, dat geeft gelijk meer "body. Je ziet het groen er nu werkelijk uit knallen rondom ons huis en de gîte! Dat is het mooie van deze voorjaarsmaanden. Omdat de temperatuur al een paar weken behoorlijk hoog is, zie je het groen haast groeien. Helaas hebben we nu geen gasten die er van kunnen genieten. 
We zijn nu ook druk bezig met het aanleggen van het zwembad. Nadat er al eerder voorbereidingen waren getroffen is vandaag, 15 april, het beton gestort en kunnen we binnenkort gaan opbouwen. We zijn ook bezig met het aanleggen van een hoge moestuin. Eén op poten, dat is wat praktischer! We hopen straks te kunnen genieten van de verse tomaatjes, radijsjes, rucola, enz. De elf truffeleiken die we in onze tuin hebben staan zijn gesnoeid. We kunnen niet wachten tot we onze eerste truffels vinden!


Maart 2020 

Ook in maart zijn we bezig om onze gîte en de tuin te verfraaien, de lelijke schakelkast in de huiskamer van de gîte heeft een mooi 'jasje' gekregen in de dezelfde stijl als de keuken en dat is een hele verbetering.
Inmiddels is het zwembad gearriveerd. We gaan hem over 2 weken installeren als de hulptroepen vanuit Nederland zijn aangekomen. We zijn zo blij met onze lieve vrienden Ben en Liesbeth die jaar in jaar uit, eerst dus ook in Italië en ook hier in Frankrijk een helpende hand bieden bij het verfraaien van ons paleisje!
Afgelopen week kwam Theo, een trouwe vriend en klusser van het eerste uur, weer een weekje langs en hebben we de toekomstige eetkamer voorzien van een gipswandje. Maar veel belangrijker nog, de oude lelijke ijzeren overkapping bij de gîte is ingewisseld voor een mooie houten. Na een weekje tussen de buien door en nadenken hoe we het gingen aanpakken en plaatsen zijn we meer dan tevreden met het resultaat. De loungeset en de eettafel met stoelen staan er, nu nog wat aankleding zoals verlichting en klaar is hij. Deze overkapping past veel meer bij de stijl van het huis.
Volgende klus wordt het zwembad plaatsen en in de tuin verder aan de slag. Het gat voor het zwembad is gegraven, de betonvloer wordt volgende week gestort. In ons volgende 'Laatste Nieuws' volgen de vorderingen! Toevalligerwijs hebben we ook nog een heel leuk museum ontdekt niet ver bij ons vandaan. Onder deze foto's vertellen we er meer over...Het museum ligt in het plaatsje Les Arques, zo'n 45 minuten bij onze gîte vandaan en ongeveer 25 km ten noordwesten van Cahors. Het ligt in het departement de Lot. Bij toeval stuitten we op dit museum. Het is het voormalig atelier van Ossip Zadkine, een van oorsprong Wit-Russische kunstenaar die vooral bekend is in Nederland door het beeld in Rotterdam 'Stad zonder hart'. Het is een klein museum dat zeker de moeite van het bezoeken waard is. Het dorpje Les Arques zelf  is piepklein maar zo mooi! Vanaf 1 april alle dagen open, behalve op maandag, de entree bedraagt drie euro.


                                                              Februari 2020

Inmiddels is het alweer eind februari. We zijn bezig om in en rond de gîte de puntjes op de i aan het zetten. We zien nog steeds dingetjes die nét even beter kunnen of anders. Een smid heeft bijvoorbeeld een mooie trapleuning voor ons gemaakt voor binnen en een balustrade voor buiten. Er staat nu ook een boekenkastje. Het blijft leuk om te zien dat het steeds weer wat mooier wordt. Buiten zijn we met grovere zaken bezig, de muren aan de achterzijde waren nog niet gevoegd dat is nu wel gedaan. En er is een begin gemaakt met het graven van een gat voor het aan te leggen zwembad. We hadden verwacht dat we al snel op rots zouden komen met graven want ons huis is immers tegen een rots aangebouwd, maar gelukkig bleek dit niet het geval. Het zou anders een kostbare zaak worden om te graven en het zou ook veel tijd in beslag nemen. Nu is het gat er en is de grond rondom "het zwembad" wat geëgaliseerd. Het zwembad is besteld en volgende week wordt de betonvloer gestort waar het zwembad op komt te staan...... Stapje voor stapje komen we dichterbij. Nu de tuin nog verder aanpakken en een overkapping maken aan de kopse kant van de gîte. Kortom...nog genoeg te doen!!Een jaar in de Dordogne

18 januari.....Een mooie dag om even terug te kijken.....vandaag precies een jaar geleden zaten we bij de notaris in Belvès voor de afronding van de koop van ons huis in Frankrijk. En wat hadden we een aantal bewogen maanden ervoor. Eerst enorm wennen aan het feit dat we onze B&B verkocht hadden in Italië, waren we tien jaar met hart en ziel hadden gewerkt, succesvol waren en een indrukwekkende klantenkring hadden opgebouwd. Toen dat eenmaal gedaald was, zijn we begonnen met het inpakken van de verhuisdozen en daarna het afscheid nemen van de omgeving en vooral van de mensen, wat soms erg emotioneel was. Daarna begon de hectiek, 15 januari de overdracht van de B&B, 17 januari kwam de verhuizer en diezelfde dag zijn we 's avonds met onsze beestenboel richting Frankrijk gaan rijden (1300 km). We kwamen daar 18 januari 's ochtends aan en na een rondje door het te kopen huis gingen we direct door naar de notaris voor de overdracht. Toen kwam het settelen hier, maar dat leek redelijk vanzelfsprekend te gaan, het scheelt natuurlijk dat we al een beetje ervaren dreigen te worden om de boel op te pakken en heel ergens anders neer te strijken. Aan ons eigen huis hoefde, behalve de keuken en het toilet, niet direct zoveel te gebeuren. We vonden al snel een aannemer voor de te realiseren gîte en in april  werd gestart met de verbouwing van een gedeelte van de schuur tot gîte. En wat was het een werk! Maar we zijn ontzettend trots op het resultaat. We zijn nog niet helemaal klaar. Er moeten nog wat puntjes op de i worden gezet zoals het plaatsen van een zwembad en het realiseren van een nieuwe overkapping aan de gîte voor onze gasten. Ook in de tuin moeten we nog verder aan de slag. Maar we hebben onze eerste gasten al gehad en dit jaar zullen we weer veel 'oude' en 'nieuwe' gasten ontvangen. We kijken er naar uit! Hieronder een kleine compilatie van onze werkzaamheden tot nu toe met voor en na foto's.


Herfst in de Dordogne

                                                                                   november/december 2019

Ook in de herfst is het zeer de moeite waard om de Dordogne te bezoeken. De meeste toeristen zijn weer naar huis waardoor het een stuk rustiger is. Als je een kasteel bezoekt zou het zomaar kunnen zijn dat je de enige bent op dat moment. Wijnproeven bij een château kun je het hele jaar door doen. Juist nu hebben de eigenaren meer tijd om je te woord te staan. In deze periode heb je ook nog regelmatig vide-greniers (brocantemarkten) en herfstmarkten in onze regio die zeker een bezoekje waard zijn. De herfstkleuren zijn nu werkelijk prachtig om te zien, juist omdat het zo'n bosrijke omgeving is. Het licht is in deze periode erg fraai en het is heerlijk om in dit seizoen te gaan fotograferen. Het is altijd al rustig op de wegen hier, maar nu is het helemaal een verademing, zeker in vergelijking met de wegen in Nederland. Hieronder een aantal foto's die in deze periode gemaakt zijn. Je kan ze aanklikken voor een grotere weergave.

De tuinen van Marquessac

29 oktober 2019

Omdat het vandaag zulk mooi weer was zijn we naar de tuinen van Marqueyssac geweest in Vézac. Deze tuinen liggen ongeveer 35 minuten bij onze gîte vandaan. Zoals gezegd het was een prachtige dag, 21 graden met een zonnetje. De tuinen zijn gemakkelijk te vinden, er staan duidelijke borden. Ruime en veel parkeerplaatsen. De entree is €9,50 p.p. (er is ook een combiticket te koop inclusief het kasteel van Castelnaud, zo'n 4 kilometer verderop). De tuinen van het château zijn een privédomein en zijn geplaatst onder monumentenzorg. De aanleg van de tuinen gaat terug tot de 17-de eeuw. Na een grondige restauratie zijn de tuinen in maart 1997 heropend. Het is een groot terrein van 22 ha.  Je kan er makkelijk een halve tot een hele dag doorbrengen. De buxustuin met in totaal 150.000 buxusbomen is zeer indrukwekkend en ligt direct rond het chateau. De tuinen zijn gelegen op hoge kalkrotsen aan de Dordogne en zorgen voor mooie vergezichten. Zo is er een uitzichtpunt op 192 meter boven de zeespiegel en 130 meter boven de Dordogne vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op La Roque-Gageac en Domme. De tuinen zijn zeer verzorgd. Ook aan de kinderen is gedacht. Er zijn veel klim- en speeltoestellen. De prijzen van de theesalon en het restaurant (met schitterend uitzicht) zijn zeer schappelijk te noemen. Kortom......zeer de moeite waard om deze tuinen te bezoeken!

   Doorkijkje naar Beynac

   De buxustuin

Uitzicht op La Roque-Gageac en  de rivier de Dordogne.